• Akademia Raka Piersi 2018
    Szanowni Państwo, Serdecznie zapraszam na XI konferencję z cyklu Akademia Raka Piersi, która odbędzie się 19.11....
  • Szkolenia dla kadry akademickiej
    Wydawnictwo naukowe PWN od 65 lat publikuje podręczniki oraz skrypty naukowe, ściśle współpracując z uczelniami. Wieloletnie ...
  • Dermatologia Premium plus 2018
    Szanowni Państwo, Drogie Koleżanki i Koledzy, serdecznie zapraszamy do udziału w IV edycji ogólnopolskiej konferencji Dermatologia ...
  • KONSTRUKCJE BUDOWLANE 2018
    Praktyczna konferencja dla inżynierów budownictwa Instytut PWN zapraszamy Państwa do udziału w V edycji ogólnopolskiej ...
  • Security PWNing Conference 2018
    Bezpieczeństwo IT jest trudnym, a jednocześnie fascynującym zagadnieniem. Nieustannie toczy się walka pomiędzy atakującymi i ...

Edukacja żywieniowa niezbędna do walki z otyłością

  • 22 czerwca 2018

Ponad 1400 szkół wzięło udział w ogólnopolskim programie edukacji żywieniowo-kulinarnej „Dobrze Jemy ze Szkołą na Widelcu”. Blisko 150 tys. uczniów dowiedziało się czegoś o dobrym jedzeniu i gotowaniu. Ruszyła już rekrutacja do kolejnej edycji.

Program „Dobrze Jemy ze Szkołą na Widelcu” skierowany jest do klas 1-3 szkół podstawowych. To projekt długofalowy, którego pierwsza edycja odbyła się w roku szkolnym 2017/2018. Celem organizatora, czyli Fundacji Szkoła na Widelcu, jest edukacja w zakresie prawidłowego i świadomego żywienia oraz zachęcenie najmłodszych do gotowania. Program został przygotowany we współpracy z dietetykami oraz pedagogami i partnerami.

W ramach projektu 1000 szkół otrzymało pakiety materiałów edukacyjnych, a dodatkowe 400 szkół pobrało materiały online.

Dlaczego to takie ważne?

Według badań Instytutu Żywności i Żywienia ponad 20 proc. uczniów szkół podstawowych i gimnazjów w Polsce ma nadmierną masę ciała (nadwagę lub otyłość). Edukacja żywieniowo-kulinarna może mieć zatem realny wpływ na zmianę nawyków żywieniowych młodych pokoleń. Badania przeprowadzone na Uniwersytecie Alberta w Edmonton dowodzą, że dzieci, które przygotowują wspólnie z rodzicami posiłki w domu, częściej sięgają po owoce i warzywa. Wspólne gotowanie w szkole i w domu daje dużo radości, ale też i wpływa na zmianę nawyków żywieniowych na zdrowsze.

Ciekawy program

Szkoły, które zgłosiły się do programu otrzymały bezpłatne materiały edukacyjne dla nauczycieli i uczniów, m.in. scenariusze zajęć, płyty z filmami, plakaty edukacyjne, naklejki, specjalnie  przygotowane karty pracy. Scenariusze zajęć poruszały takie tematy jak: zasady prawidłowego żywienia, jak komponować posiłki, pochodzenie jedzenia, sezonowość, smaki, kulinarne podróże, prawidłowe zachowanie przy stole, wspólne gotowanie i spożywanie posiłków. Dzieci otrzymały też ciekawe materiały, takie jak przepisy, licznik warzyw i owoców, umiejętności małego kucharza, które zabrały do domu, aby kontynuować swoją przygodę w rodzinnej kuchni.

Bardzo ważnym elementem jest tworzona przez szkoły „Mapa dobrych działań”, dostępna na stronie programu, na której każda placówka może pochwalić się swoimi przedsięwzięciami w temacie prawidłowego żywienia. Na mapie są już 484 dobre praktyki, m.in ogródki przyszkolne, warsztaty kulinarne, dni śniadania, uprawy ziół czy szkolne festiwale kulinarne. Dzięki tej mapie rodzice mogą także zobaczyć, co szkoła robi w zakresie promocji szeroko pojętego zdrowego stylu życia. Mapa, poza możliwością podzielenia się własnymi dokonaniami, jest też inspiracją dla innych szkół. Wielkim marzeniem organizatorów jest zapełnienie mapy dobrymi praktykami ze szkół z całej Polski.

18 czerwca odbył się także finał programu. W konkursie zwyciężyła Szkoła Podstawowa nr 77 z Warszawy, w której Grzegorz Łapanowski przeprowadził pokaz kulinarny oraz poprowadził warsztaty kulinarne wraz z edukatorami Fundacji Szkoła na Widelcu. Zostały wręczone także nagrody od partnerów konkursu.

Ruszyła rekrutacja do drugiej edycji programu w roku szkolnym 2018/2019. Szczegóły i formularz rekrutacyjny dostępne są na stronie www.dobrzejemy.szkolanawidelcu.pl. Liczba miejsc jest ograniczona.

 

 

Książki
Czasopisma